dijous, 23 de febrer del 2017

DE 2D a 3D



Hi ha alguns exercicis disponibles per fer entendre que els projectes 2D comenén sempre en un estudi gràfic. Que hi ha una conversió 2D>3D que hem d'analitzar i que només amb els plecs que hem aprés a fer podrem fer realitzar alguns petits projectes molt engrescadors.









Els recursos els hem trobat a un blog amic: En podeu descarregar desenes!

http://solorecortables.blogspot.com.es/2012/09/coches-y-camiones-recortables.html

dimecres, 22 de febrer del 2017

Plegat i fendit.





Una de les tasques dels que treballem en arts gràfiques és la del plegat. 
Després de la impressió, hi ha treballs que s'han de manipular. 
Això vol dir: tallar, plegar, doblar, pegar, retocar..
Amb un exercici senzill aprendrem totes aquestes coses i ens trobarem en dubtes que ens faran aprendre.
Els tipus de paper, les tècniques de plegat les eines que podem utilitzar.. això ens durà a una introducció al packaging. 






















dimarts, 21 de febrer del 2017

Impressió en linòleum

En una entrada anterior us feiem un resum de la classe que haviem estat gravant les planxes de linòleum. Doncs bé. Varem estar algunes sessions fent i desfent proves, tenint algun accident ( que espero que tingueu en compte per als vostres alumnes ) però ja arribat l'hora de fer les impressions sobre paper i provar quines errades podem tenir. 

La pressió que exercim sobre la planxa, les incisions pronunciades o poc profundes, l'excés de tinta al rodet i altres factors serán claus alhora d'aconseguir una impressió correcta. 














Com heu pogut veure en alguns treballs, l'efecte espill no s'ha superat. Haguèssim hagut de escriure la llegenda o el motiu al revès.
Però de vegades, l'evidència ensenya més que les recomanacions prèvies. 

Esperem que pogueu seguir a les vostres classes aquesta entrada. I per favor, deixeu-nos un comentari per saber com us ha anat o què us ha semblat.


dilluns, 20 de febrer del 2017

L'hort del PFI de Vivers i jardins.

Els joves de Noves Oportunitats us presenten el seu hort que estan cuidant dintre de la formació de Vivers i Jardins. 
Hem tardat uns dies per a presentar-vos els resultats d'aquest hort però es que, com comprendreu, abans de xafar l'hort haviem de fer algunes classes d'introducció per conèixer les eines, les característiques de la terra i saber les hortícoles que conrearem.
Ara, que ja comença a donar fruits l'hort ens fa il·lusió mostrar-vos algunes imatges. 




Un hivern fred i plujós no ha fet que els nostres horts desllueixin.




Les parades en crestall, gestionades de forma ecològica, mitjançant associacions i rotacions de conreus, esperen la primavera en candeletes!








dijous, 16 de febrer del 2017

Retorn a la societat. Llums de nadal. Un projecte col·laboratiu.

Els joves de Noves Oportunitats han pres la iniciativa de realitzar unes llums de Nadal amb l'objectiu de retornar a la societat part del que reben.
Així, els veïns d'Amposta han pogut gaudir durant aquest Nadal de la decoració lluminosa que han instal·lat en un carrer cèntric de la ciutat.
Molts joves de les Terres de l'ebre han estat els protagonistes d'aquest projecte. És per això que us compartim aquest vídeo per tal de conèixer com hem treballat competències a partir d'un projecte col·laboratiu.









Visita educativa al Museu de les Terres de l'Ebre





Aquesta setmana hem fet una visita al Museu de les Terres de l'Ebre molt productiva. No tan sols per que és un recurs de l'entorn que tothom hauriem de conèixer; també és per que allí podrem trobar moltes de les aplicacions que nosaltres estudiem al PFI d'Arts Gràfiques. 


La visita al Museu de les Terres de l'Ebre ha despertat també molta expectació. Els joves tenien ganes d'anar a veure tota mena d'objectes que allí es troben. Eren anomenades les llançes, les calaveres i alguns també havien vist el llaüt.
La sessió prèvia ha anat pel camí d'explicar-los què podien trobar que no tan sols era aquestes coses tan vistoses que ells recorden. El Museu de les Terres de l'Ebre és la punta de l'iceberg de un gran treball d'investigació que inclou, arqueologia, etnologia, tradicions, recerca històrica, geologia i molts altres camps que permeten que coneguem els costums dels nostres avantpassats.
Segons els indicis que podem trobar, les Terres de l'Ebre han estat una zona habitat per moltes civilitzacions amb molts avenços respecte al seu temps.
El Museu ens ensenya, al nostre registre, com conèixer la nostra història i la nostra història recent. 


Però els joves de Noves Oportunitats no hem vingut aquí només per a veure tot aquest conjunt de troballes que expliquen els relats històrics que sens presenten. Hem vingut per a veure quins dispositius gràfics utilitzen els museus per a fer més entenedor aquests relats. 


Fent un repàs a la nostra visita, us podem explicar que principalment la senyalètica ens permet seguir un itinerari per entendre l'argument de la exposició.  La gigantografia ( impressions sobre vinil ) té la capacitat de provocar-mos una immersió en el context. Crea un decorat molt teatral que fa que ens sentim dintre del context. Arbres a boscos o escenes de mar són algunes de les imatge que es representen a mida gegant.
També comprovem que els textos, sovint en vinils de tall adhesius, són una bon eina per donar un explicació més acurada d'allò que ja s'explica visiualment.
Cada un dels objectes també té una cartela sobre un suport rígid per donar els detalls del seu orígen.
Hi ha altres suports gràfics com les caràtul·les dels vídeos, o impressions sobre lona que també han despertat interés quant estàvem analitzant quins elements podem trobar. 


Recomanem a tots els centres educatius que visiten el Museu de les Terres de l'Ebre per que descobriran experiències que només es poden sentir fora de la pantalla dels smartphones. Us sorprendieu l'interés que els joves despertaran per conèixer el seu entorn. 





dijous, 9 de febrer del 2017

Visita a ROCK LOVE TATTOO




Una de les visites a empreses que més espectatives havia causat entre els joves havia estat la visita a Rock Love Tattoo a Amposta.
Però això que està tant de moda que és la comparació espectativa vs realitat s'ha traduït en una experiència inoblidable.
Els joves que han assistit a la visita a la empresa de tattoos han quedat meravellats amb els coneixements que els ha transferit Christian i Mikel.

La visita ha començat amb una xerrada de com es reben les comandes i el motiu que impulsa als joves (i no tant joves) a fer-se un Tattoo. Amb això hem fet un repàs d'alguns procediments que ja tractem al PFI d'Arts Gràfiques com ara la proporció, la transferència d'imatges, els materials, l'escala, els procediments de dibuix i també hem arribat als programes d'edició d'imatges per a realitzar el que s'anomena realisme.

Christian ens ha donat una xerrada motivadora que com va poder aconseguir convertir d'una passió la seva feina habitual després de moltes dificultats i obstacles que la societat pugui posar-mos.
La força necessaria per aconseguir-ho es basa en la constància i el treball ben fet.

Els joves han fet algunes preguntes i han pogut veure que els continguts que donem al PFI també els podem aplicar a una empresa aparentment no tant ortodoxa.

Finalment, Christian i Mikel ens han ensenyat les instal·lacions, les màquines. Tot sota una pulcritud extrema i sota un discurs higiènic que ha fet reflexionar els joves fins al punt d'interessar-se per qualsevol conseqûència derivada de la mala praxis d'altres centres de Tattoo o piercing.

Han conversat amb Mikel i Christian sobre experiències que ells coneixen i que provoquen que es replantejen en quins llocs fer-se un tattoo. Nosaltres posariem la mà al foc de que les paraules savies d'ells són fruit d'un gran coneixement de causa i recomanem molt la visita no tan sols per fer-se un tattoo, També ens ha obert les portes per preguntar-li qualsevol dubte qualsevol altre dia.

Els joves diuen que abans de fer-se qualsevol cosa passarien a preguntar-li per que han vist que , de la manera que ens ha atès, el responsable de RockLove Tattoo és un tio legal que coneix i sap molt del tema.

Us deixem algunes imatges que reflexen i registren moments de la visita a ROCK LOVE TATTOO.















https://www.facebook.com/rocklovetattoo/?fref=ts

Treball amb linòleum. Proves d'impressió.



Durant les sessions d'aquesta setmana hem après les habilitats tècniques necessaries per treballar el linòleum i hem fet una bona introducció a la impressió.
El linòleum és un bon recurs per experimentar amb mitjans accesibles els primers passos de la impressió mecànica.
Les visites a empreses especialitzades completaran les nostres competències en matèria de reprografia. 





Aviat us presentarem el conjunt de treballs impressos amb aquesta tècnica per que podeu replicar amb els vostres alumnes aquest projecte educatiu.