dijous, 16 de febrer del 2017

Visita educativa al Museu de les Terres de l'Ebre





Aquesta setmana hem fet una visita al Museu de les Terres de l'Ebre molt productiva. No tan sols per que és un recurs de l'entorn que tothom hauriem de conèixer; també és per que allí podrem trobar moltes de les aplicacions que nosaltres estudiem al PFI d'Arts Gràfiques. 


La visita al Museu de les Terres de l'Ebre ha despertat també molta expectació. Els joves tenien ganes d'anar a veure tota mena d'objectes que allí es troben. Eren anomenades les llançes, les calaveres i alguns també havien vist el llaüt.
La sessió prèvia ha anat pel camí d'explicar-los què podien trobar que no tan sols era aquestes coses tan vistoses que ells recorden. El Museu de les Terres de l'Ebre és la punta de l'iceberg de un gran treball d'investigació que inclou, arqueologia, etnologia, tradicions, recerca històrica, geologia i molts altres camps que permeten que coneguem els costums dels nostres avantpassats.
Segons els indicis que podem trobar, les Terres de l'Ebre han estat una zona habitat per moltes civilitzacions amb molts avenços respecte al seu temps.
El Museu ens ensenya, al nostre registre, com conèixer la nostra història i la nostra història recent. 


Però els joves de Noves Oportunitats no hem vingut aquí només per a veure tot aquest conjunt de troballes que expliquen els relats històrics que sens presenten. Hem vingut per a veure quins dispositius gràfics utilitzen els museus per a fer més entenedor aquests relats. 


Fent un repàs a la nostra visita, us podem explicar que principalment la senyalètica ens permet seguir un itinerari per entendre l'argument de la exposició.  La gigantografia ( impressions sobre vinil ) té la capacitat de provocar-mos una immersió en el context. Crea un decorat molt teatral que fa que ens sentim dintre del context. Arbres a boscos o escenes de mar són algunes de les imatge que es representen a mida gegant.
També comprovem que els textos, sovint en vinils de tall adhesius, són una bon eina per donar un explicació més acurada d'allò que ja s'explica visiualment.
Cada un dels objectes també té una cartela sobre un suport rígid per donar els detalls del seu orígen.
Hi ha altres suports gràfics com les caràtul·les dels vídeos, o impressions sobre lona que també han despertat interés quant estàvem analitzant quins elements podem trobar. 


Recomanem a tots els centres educatius que visiten el Museu de les Terres de l'Ebre per que descobriran experiències que només es poden sentir fora de la pantalla dels smartphones. Us sorprendieu l'interés que els joves despertaran per conèixer el seu entorn. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada